• Website https://www.sspolitehnica.ro/

SSU Politehnica Timișoara, cunoscut sub numele de Politehnica Timișoara, Poli Timișoara, sau pe scurt Poli, este un club de fotbal din Timișoara, România, care evoluează în prezent în Liga a II-a.

După dizolvarea echipei FC Politehnica Timișoara în 2012, echipa ACS Recaș a fost mutată la Timișoara și redenumită în ACS Poli Timișoara, preluând palmaresul fostei echipe de la Primăria Timișoara. Suporterii însă, nefiind de acord cu această decizie, precizând că echipa nu poate fi considerată continuatoarea tradiției politehnicii, au decis să formeze o echipa de amatori în Liga a V-a. Universitatea Politehnica Timișoara a cedat marca și palmaresul clubului FC Politehnica Timișoara pentru utilizare gratuită clubului ACS Poli în perioada 2012–2021, dar apoi le-a mutat la ASU Politehnica începând cu 2021.

Culorile tradiționale ale clubului sunt alb și violet, Timișorenii disputându-și meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara, care are o capacitate de 32.972 de locuri.

Istoric

Înființarea (2012)

În vara anului 2012, clubul FC Politehnica Timișoara nu a primit licența și s-a desființat. Pentru ca orașul să nu rămână fără o echipă de fotbal, primarul Nicolae Robu a decis să mute echipa ACS Recaș la Timișoara și să o redenumească ACS Poli Timișoara. Suporterii au considerat-o o simplă manevră politică și nefiind de acord cu ea, au decis să formeze o nouă echipă de amatori, pe care au înscris-o în Liga a V-a. Cu toate că ASU Politehnica nu este succesorul de drept al clubul înființat în 1921, această este singura echipă pe care suporterii o consideră drept continuatoarea spiritului culorilor alb-violete ale Timișoarei.

Ligile județene (2012–2015)

În primul său sezon de la înființare, ASU Politehnica a terminat pe locul secund în sezonul 2012–2013 al Ligii a V-a și a promovat la masa verde în Liga a IV-a Timiș pe motiv că echipa de fotbal Spartak Gottlob nu s-a înscris in Liga a IV-a Timiș, fiind prima clasată la finalul competiției. Politehnica a terminat din nou pe locul secund în Liga a IV-a Timiș, dar de această dată nu asigura și promovarea în Liga a III-a. În anul următor, echipa a câștigat campionatul și s-a calificat în barajul pentru promovare, unde a întâlnit Voința Lupac. În meciul tur, Politehnica a câștigat cu 5-1, iar în meciul retur a pierdut cu 1-2. Învingând astfel cu 6-3, echipa a promovat în Liga a III-a.

Fotbalul divizionar (2015–prezent)

ASU Poli a debutat foarte bine în sezonul 2015-2016 al Ligii a III-a cu o victorie 3-0 împotriva Minerului Motru. A urmat prima victorie în deplasare (3-1) contra echipei Millenium Giarmata, iar în etapa a treia au reușit să învingă vicecampioană din sezonul precedent, Metalurgistul Cugir, cu scorul de 2–0. La finalul sezonului, ASU Poli a câștigat seria a patra și a promovat în Liga a II-a, învingându-și contracandidatele Performanța Ighiu și Metalurgistul Cugir. În sezonul 2016-2017, formația timișoreană a ajuns până în faza șaisprezecimilor Cupei României, unde a pierdut cu 3-0 în fața Pandurii Târgu Jiu. Timișorenii termină sezonul Ligii a II-a cu ceva emoții, reușind locul 15 cu 38 de puncte acumulate.

Următorul sezon este mult mai bun pentru alb-violeți care termină pe locul 7 în clasament cu 57 de puncte acumulate (echipa a primit o penalizare de 3 puncte pentru ieșirea de pe teren în meciul cu UTA Arad). Sezonul 2018-2019 este în aceeași notă, ASU Poli reușind locul 10 la final, evitând emoțiile retrogradării. În sezonul 2019-2020, echipa se confruntă cu dificultăți, menținându-se mai mereu în a doua parte a clasamentului. În martie 2020, din cauza Pandemiei de COVID-19, sezonul a fost suspendat. Ulterior, FRF a decis ca primele șase echipe din clasament până în acel moment să se califice într-un play-off pentru promovarea în Liga I, iar pentru restul echipelor sezonul să se încheie. Cu 32 de puncte acumulate în 22 de meciuri, ASU Poli a terminat pe locul 11.

Palmares

 • Liga a III-a
  • Campioană: (1) 2015-2016
 • Liga a IV-a – Județul Timiș
  • Campioană (1): 2014-2015
  • Vicecampioană (1): 2013-2014
 • Liga a V-a – Județul Timiș
  • Vicecampioană (1): 2012-2013

Stadion

Articol principal: Stadionul Dan Păltinișanu.

Sursa: Wikipedia