Asociația Sportivă Municipal SR Brașov, cunoscută sub numele de SR Brașov sau pur și simplu Brașov, este o echipă de fotbal din Brașov, România, ce evoluează în prezent în Liga a III-a. „SR” înseamnă Steagu’ Roșu, precum și „Steagul Renaște”.

Clubul a fost fondat în 2017, ca succesor al FC Brașov.

Istoric

Insolvența și falimentul lui FC Brașov

În primăvara anului 2015, FC Brașov a avut probleme financiare și a intrat în insolvență. În vara anului 2015, toți jucătorii echipei s-au schimbat, iar ținta era promovarea în Liga I. Dar, până la sfârșitul sezonului, se aflau pe locul 5, în afara locurilor de promovare. În vara anului 2016, echipa nu avea bugetul necesar pentru a participa la Liga a II-a, iar problemele financiare au continuat să se înmulțească. Situația a fost salvată cu câteva săptămâni înainte de începerea noului sezon când Alexandru Chipciu, fost jucător al echipei, a fost vândut de Steaua București către RSC Anderlecht și FC Brașov a primit o sumă din transfer. Cornel Țălnar a fost numit noul antrenor și obiectivul era tot promovarea, considerată singura soluție de recuperare financiară a clubului. Echipa a început bine, dar a terminat sezonul pe locul 7.

După finalul campionatului, FC Brașov a anunțat că echipa nu se va alătura noului sezon din Liga a II-a și a fost declarată în faliment.

Înființarea lui SR Brașov

În vara anului 2017 suporterii vechii echipe a anunțat înființarea AS SR (adică: Asociația Sportivă Steagul Roșu) Brașov, club înființat după modelul urmat de FC Vaslui, Petrolul Ploiești, Oțelul Galați sau Farul Constanța, cluburi mari din fotbalul românesc care au fost și ele dizolvate și readuse la viață de către susținătorii lor.

În vara anului 2021, Corona Brașov a fuzionat cu ACS Scotch Club (purtătorul mărcii FC Brașov) și a înființat FC Brașov Steagul Renaște. Suporterii au refuzat să susțină noul proiect.

Palmares

  • Liga a III-a
    • Vicecampioni (1): 2020–21
  • Liga a IV-a – Județul Brașov
    • Campioni (1): 2017–18

Sursa: Wikipedia