Cel mai tânăr jucător din lotul divizionarei secunde a început fotbalul la 6 ani și de două sezoane joacă la seniori, chit că nu a împlinit încă 18 ani. Alexandru Luca îi calcă pe urme tatălui său, fost jucător la FC Inter și Gloria Bistrița, chiar dacă – susține el – are un stil de joc diferit de al antrenorului în vârstă acum de 48 de ani.

Alexandru Luca se numără printre tinerii jucători sibieni cu potențial, care îți creează, încet dar sigur, drum spre fotbalul mare din România. Deși are numai 17 ani, este la al doilea sezon la seniori, iar dacă anul trecut juca la Măgura Cisnădie, în Liga 3, acum face parte din lotul divizionarei secunde CS Comunal Șelimbăr.

Alex evoluează în compartimentul median și a fost folosit până acum de antrenorul Eugen Beza în șase partide de campionat. Încă nu a marcat în Liga 2 și nu știe cum o să se bucure în momentul în care o va face.

”Unii își fac tot felul de regii prin care își sărăbătoresc reușitele, îi imită pe marii fotbaliști, sărută camerele de filmat, dedică familiei golurile marcate, sau se dau peste cap, ca Ivan de la Craiova. Nu m-am gândit până acum cum va fi când o să dau primul gol, pentru că pun pe primul plan echipa, vreau să îmi ajut echipa să câștige, iar dacă voi reuși să marchez, pentru mine e un bonus, spune juniorul Șelimbărului.

Alex crede că jocul de pe ”Ghencea” a fost cel mai greu până acum și spune că Steaua e echipa cea mai bună pe care a întâlnit-o până acum Șelimbărul în Liga 2. Cu siguranță meciul cu Steaua mi s-a părut cel mai dificil, Steaua e cea mai bună echipă pe care am întâlnit-o până acum, din punctul meu de vedere, spune juniorul sibian.

Și-a început cariera la 6 ani

Alex Luca a început fotbalul de la 6 ani, la copii Interstarului, club care, de-a lungul vremii, a lansat mulți jucători în primele două eșaloane din România. Primul lui antrenor a fost Liviu Petrușel. În 2020, a fost luat de Măgura, echipă din Liga 3 pregătită de tatăl său, Neluțu Luca. Acesta din urmă a început să-l folosească tot mai mult, iar juniorul i-a răsplătit încrederea. ”A intrat treptat și, de la un meci la altul, a crescut tot mai mult. Încă nu avea 17 ani când a marcat pentru Măgura. Pasul la Măgura a fost important, l-a ajutat mult! Faptul că e un copil talentat i-a atras transferul, în vară, la Șelimbăr, în Liga 2, a fost un pas înainte în cariera sa”, spune Neluțu Luca.

Trecerea de la juniori la seniori a fost destul de grea ,dar m-am adaptat destul de repede. Între liga a treia și Liga 2 nu este o diferență foarte mare, dar totuși diferența de calitate e vizibilă, viteza de joc e mai mare”, susține Alex, care este jucător de picior drept și cel mai bine se simte în centrul liniei mediene.

În vară, nu doar clubul din Șelimbăr, nou-promovat în Liga 2, l-a avut în vizor pe Alex Luca. S-au mai interesat de el Șoimii Lipova – echipă pe care Măgura a eliminat-o din barajul pentru eșalonul secund, Viitorul Pandurii Tg. Jiu și chiar FC Hermannstadt, însă șelimbărenii s-au mișcat mai repede și și-au asigurat semnătura mijlocașului, acesta fiind primul transfer făcut în vară de aceștia, după promovare.

Stil diferit față de al tatălui său

Deși evoluează tot la mijlocul terenului, ca tatăl său, acum în vârstă de 48 de ani, Alex susține că nu se aseamănă ca stil de joc cu acesta: Nu mi-a spus nimeni că mă asemăn ca stil de joc cu tatăl meu, dimpotrivă, avem stiluri diferite.

Nu are un fotbalist preferat – ”nu pot să zic că am un idol, dar pot spune că urmăresc mai multi mijlocași centrali din lume, iar din actuala sa echipă se înțelege bine cu toată lumea: ”Parcă joc la Șelimbăr de multă vreme, nu doar din vară. Suntem o echipă unită, cu un antrenor care știe ce are de făcut, drept dovadă și rezultatele. Suntem o echipă nou-promovată, dar ocupăm un loc la mijlocul clasamentului”.

Visează la stadioane pline, națională și… să joace în echipă cu frățiorul său

Ca orice copil care se apucă de fotbal încă de la cele mai fragede vârste, Alex visează să ajungă să joace pe stadioane cu zeci de mii de spectatori și, bineînțeles, pentru naționala României. Și, visul său ar putea prinde contur mai devreme decât și-ar fi imaginat, pentru că în urma evoluțiilor de la CSC Șelimbăr a intrat în atenția naționalelor de juniori și o eventuală convocare ar putea apărea în orice moment.

Alex mai are un vis, să joace într-o vreme alături de frățiorul său mai mic cu 7 ani, Cristian, care acum e la copiii Interstarului. ”Și, de ce nu, cu tata pe bancă!”, mai spune mijlocașul Șelimbărului.

Citeste tot articolul pe Tribuna.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *